7 Tips voor het Succesvol volgen van een Training of Opleiding

Wil je dat wij jou helpen met de inschrijving of andere vragen? 
Laat je vraag achter op onze klantenservice pagina en wij zorgen ervoor dat een Springest Adviseur zo snel mogelijk contact met je opneemt! Je kan ook mailen naar info@springest.nl.

Als werkende professional leidt u een druk leven. Werk, privé-relaties en hobby’s vergen een groot deel van uw tijd. Wanneer u dan ook een opleiding gaat volgen, is het van belang dat u efficiënt met uw tijd omgaat. Omdat het voor de meeste mensen een tijd geleden is dat zij een studie hebben gevolgd, zetten wij 7 tips op een rij die u op weg kunnen helpen.

Neem de tijd om zo nodig een geschikte studieplek in te richten. Let op lichtval, temperatuur, een goede stoel en bureau. U haalt veel meer uit uw studie als u over een prettig ingerichte studeerkamer beschikt.

1. Bepaal uw ideale studiemoment

Bent u een ochtend- of avondmens? Wanneer kunt u zich het beste concentreren? Verwerf inzicht in uw meest effectieve periodes en probeer uw studieplanning hierop af te stemmen. Werk aan de opleiding of training wanneer u zich het best
kunt concentreren.

2. Formuleer korte termijn doelstellingen

Uw lange termijn doelstelling is waarschijnlijk succesvolle afronding van uw opleiding. Deel de tijd tussen dan en nu op in overzienbare periodes en bepaal wat u wilt bereiken op specifieke data (mijlpalen). Wees realistisch.
Houdt rekening met vakanties, drukke periodes op uw werk en dergelijke. Gebruik deze mijlpalen-planning vervolgens om tijdens uw opleiding of training te bewaken of u op de goede weg bent.

3. Stel prioriteiten

Wat moet u doen? Wat moet u NU doen? Wees kritisch bij het bepalen van prioriteiten. Niet alleen ten aanzien van uw studie, maar ook voor wat betreft andere zaken die veel tijd vragen. Het volgende overzicht kan u hierbij helpen:

  • Urgente/belangrijke taak: doe het nu
  • Urgente/niet belangrijke taak: overweeg de optie om het niet te doen
  • Niet-urgente/belangrijke taak: plan de actie in voor een later moment,
    houdt u aan uw planning
  • Niet-urgente/niet belangrijke taak: doe het niet of delegeer aan iemand
    anders

4. Prettige studeerkamer

De fysieke omgeving waar u studeert is van groot belang. Zorg voor een plek waar u niet gestoord wordt en waar geen afleidingen zijn. Schep ruimte voor uw studiematerialen, zoals literatuur, notitieboeken e.d. Maak afspraken met huisgenoten dat u op bepaalde tijden niet gestoord wordt, zodat u zich op uw studie kunt richten.

5. Timemanagement

Druk, druk, druk. Als u al een druk leven leidde voordat u aan een studie begon, dan zal het er niet rustiger op worden. Des te belangrijker is het dat u verstandig met uw tijd omgaat. Schaf een boek aan over timemanagement. De aanschaf, het lezen en toepassen van de tips daaruit zijn kleine investeringen die u waarschijnlijk tienvoudig terugverdient.

6. Neem voldoende rust

Dit geldt zowel op kleine als grote schaal. Neem tijdens de uren dat u studeert regelmatig korte pauzes. Dit voorkomt dat uw concentratie achteruit gaat. Heeft u dezelfde alinea drie keer gelezen en bent u alweer vergeten wat er stond, loop dan even weg van uw bureau. Doe vijf minuten iets anders (dat geen concentratie vraagt) en pak dan de draad weer op.

Op grotere schaal. Het leven draait niet alleen om studeren. Zoek naar een balans met uw andere bezigheden. Een gezonde levensstijl helpt ook. Regelmatig sporten houdt u niet alleen fysiek in conditie, maar helpt ook om mentaal te ontspannen.

7. Betrek andere mensen

Studeren hoeft geen geïsoleerde bezigheid te zijn. Als u met een onderwerp bezig bent, kunt u dat bespreken met collega’s of uw mede-studenten. Luister naar de ideeën en standpunten van anderen. Dit helpt u om uw eigen gedachten en redeneringen aan te scherpen.


Deze tips worden u aangeboden in samenwerking met Pro Education
U zoekt een erkende deeltijd opleiding op HBO+ niveau? U wilt de zekerheid dat u ervaren opleiders treft, die weten wat er in uw vakgebied speelt? Voor zo’n praktijkgerichte opleiding kunt u terecht bij Pro Education.

Nog andere vragen? Neem dan contact op met een van onze leeradviseurs, zij helpen je bij het zoeken naar de opleiding die het beste bij je past. Mail naar info@springest.nl.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Nog vragen? Stel ze aan de klantenservice (bovenaan de pagina). Sorry, je feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.