Tips van Edu Productions voor het kiezen van een opleiding, cursus of training

Aanbod te over, alleen al op Springest zijn in korte tijd meer dan 82.000 opleidingen in kaart gebracht. Via radioreclame en internet wordt men bestookt door de vele opleidingsinstituten en opleidingsprofessionals die voor elk denkbaar thema wel een opleiding aanbieden. Hoe valt hier nog verantwoord uit te kiezen?

In de praktijk blijkt dit toch vaak een kwestie van "horen zeggen" of "toevallig sprak ik iemand die…" Kortom, bestaan er geen betere manieren om een keuze te maken?

Zelf zocht ik, nog niet zo lang geleden, naar een  cursus voor het maken van websites. Toen ik dit onderwerp via Google ging zoeken, zonk de moed me al snel in de schoenen: pagina's vol met aanbiedingen en mogelijkheden, het zou mij beslist een hele middag vrije tijd kosten om hieruit een keuze te kunnen maken en dan nog zou deze keuze gebaseerd zijn op "uiterlijke" kenmerken.

Ik heb uiteindelijk een keuze gemaakt voor iemand die bij de plaatselijke bibliotheek dit soort cursussen aanbood. En kan ik nu mijn eigen website maken? Nee, niet echt… De kennis is al vrij snel weggeëbd en ik heb alsnog een specialist in de arm moeten nemen om mijn website te bouwen. Is dit nu een voorbeeld van door de bomen het bos niet zien?

Zou het kiezen en vinden van de optimale oplossing voor hetgeen je wil leren toch een vak zijn, dat door professionals met meer succes kan worden gedaan? Professionele hulp wordt steeds vaker geboden via (analyse) instrumenten als persoonlijke scans, vragenlijsten, instaptoetsen, 360 feedback, competentieprofielen, kenniskaarten, POP's etc.

Checklist

Voor functiegericht leren hanteer ik de volgende checklist:

  • Wat wil ik leren in relatie tot mijn dagelijks werk?
  • Wat moet er concreet veranderen in mijn functioneren?
  • Op welk leerniveau speelt zich dit af?
  • Wat kan ik zelf?
  • Welke manier van leren spreekt me aan?

Ter illustratie van bovenstaande stappen staan hieronder een aantal slides waarmee je zelf het denkproces kunt stroomlijnen. Met hulp van een ervaren leeradviseur die je gerichte vragen stelt of je net wat anders naar een situatie laat kijken, kun je meer resultaat boeken.

Wat wil ik leren?

Opleiding, cursus of training kiezen

De vraag "Wat wil ik leren" begint met je af te vragen of het geleerde toegevoegde waarde voor je huidige óf een toekomstige functie heeft.  Een managementopleiding volgen heeft bijvoorbeeld pas zin als je ook daadwerkelijk een managementpositie uitoefent. Is dat nog niet het geval dan kun je beginnen met het goed observeren van leidinggevenden om je heen, beoordelen of je zo'n functie ambieert, dan solliciteren naar de baan en pas op termijn een opleiding gaan volgen.

De stap "Lees gedragsvoorbeelden uit het functie en/of competentieprofiel door." Stel, de competentie Overtuigingskracht maakt deel uit van jouw competentieprofiel. Iedereen heeft daar wel een beeld bij. Toch zijn het de gedragsvoorbeelden die concreter aangeven wat er precies bedoeld wordt. Zo'n gedragsvoorbeeld is: ''Benoemt duidelijk de voordelen van eigen ideeën of gebruikt argumenten waar de ander gevoelig voor blijkt te zijn''.

Aan de hand van dit soort voorbeelden kun je gerichter beoordelen wat je  sterke of verbeterpunten zijn, kun je leerwensen concreter benoemen en gerichter zoeken naar opleidingen die hier aan voldoen. Vraag hierbij feedback van een leidinggevende of collega's, zij kunnen vaak objectiever beoordelen of je eigen beelden terecht zijn.

Wat is je leerniveau?

Opleiding, cursus of training kiezen

Leervragen spelen zich op verschillende niveaus af. Een prima manier om kennis op te doen over bijvoorbeeld projectmanagement is er eerst eens een boek of artikel over te lezen. Wil je specifieke vaardigheden of het gedrag van een projectleider je eigen maken dan zal praktijkervaring aangevuld met een gerichte training meer soelaas bieden.

Het niveau van overtuigingen noem ik ook wel "het onderwater niveau" . Stel je bent bang om "de baas" te spelen in je rol als projectleider. Deze angst wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de ideeën en denkbeelden die je van jezelf hebt. Een gesprek met een coach kan je helpen om deze overtuigingen te analyseren en op waarde te leren schatten.

Het niveau van persoonlijkheid is het meest lastig te ontwikkelen. Je stuit hier op specifieke karaktereigenschappen. Doorgaans worden leervragen op dit niveau in therapieverband opgepakt.

Wat kan ik zelf?

Opleiding, cursus of training kiezen

Elk mens heeft een zogenaamd  zelfsturend leervermogen. Met andere woorden we kunnen ook heel veel zelf. Blijf dus zelf altijd actief in je eigen leerproces!


Hoe leer ik graag?

Opleiding, cursus of training kiezen

Ken je eigen favoriete leerstijl. Ben je bijvoorbeeld een doener of een denker? Maar varieer ook eens van  leerstijl. Ook al ben je geen boekenwurm, lees toch eens een artikel, je bent namelijk nooit te oud om te leren!

Dit artikel wordt aangeboden in samenwerking met Edu Productions:

Handelend onder de naam Edu Productions ondersteun ik, Pauline Franke, HR afdelingen van organisaties als ervaren opleidingsprofessional. 

Bent u op zoek naar tijdelijke ondersteuning bij projecten op het gebied van leren en ontwikkelen dan ben ik u graag van dienst. Ik bouw mee aan wat er in uw organisatie al is neergezet en haal inspiratie uit een schat aan opgedane  leer- en werkervaring bij gerenommeerde organisaties. Veel leerplezier! Pauline Franke

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Nog vragen? Stel ze aan de klantenservice (bovenaan de pagina). Sorry, je feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.