NL Leert door-regeling

Het zijn spannende en zware tijden voor veel mensen. De economie is flink geraakt door corona en de arbeidsmarkt is veranderd. Dit betekent dat veel werkenden zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit en zich moeten voorbereiden op een andere manier van werken of zelfs ander werk. Om mensen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe situatie heeft de overheid geld vrijgemaakt voor ontwikkeladvies en scholing. 

De NL Leert door-regeling is bedoeld voor iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt en die 18 jaar is of ouder, maar de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Door te kiezen voor deze brede doelgroep wil het kabinet voorkomen dat er mensen worden uitgesloten die wel geraakt worden door de crisis en baat kunnen hebben bij scholing of ontwikkeladvies. De regeling is daarom bedoeld voor zowel werkenden, waaronder flexwerkers en zelfstandigen, als niet-werkenden.

De regeling bestaat uit twee onderdelen:

  • Loopbaanadvies: Mensen kunnen bij aangesloten loopbaancoaches gratis een traject ter waarde van 700,- euro volgen. De coach zal je helpen inzicht te krijgen in jouw sterke punten, onbenut potentieel en kansen op de arbeidsmarkt. Let op: het budget van 14 miljoen euro was binnen een maand vergeven in september. Vanaf 1 december 2020 komt weer budget vrij voor dit onderdeel, maar je kan je nu al aanmelden om meer kans te maken.
  • Scholing: De nadruk van dit onderdeel ligt op online scholing, maar fysiek onderwijs wordt niet expliciet uitgesloten omdat dat bij sommige scholingstrajecten noodzakelijk zal zijn. Op het moment dat de richtlijnen fysieke bijeenkomsten en onderwijs toestaan, dan is dit ook binnen de regeling toegestaan.
Loopbaanadvies:

Welke loopbaanadviestrajecten vallen onder de regeling?
Op deze pagina kun je een overzicht vinden van trajecten die onder de regeling vallen. Jij hoeft je alleen maar aan te melden. De loopbaancoach vraagt voor jou de subsidie aan. Let op: het budget van 14 miljoen euro was binnen een maand vergeven in september. Vanaf 1 december 2020 komt weer budget vrij voor dit onderdeel, maar je kan je nu al aanmelden om meer kans te maken.

Waar bestaan de loopbaanadviestrajecten uit?
Elke loopbaancoach geeft zijn eigen invulling aan de trajecten. Door corona zal veel ook online plaatsvinden. Over het algemeen gaat het om coaching-sessies met als doel jouw sterke punten, onbenut potentieel en kansen op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Op basis hiervan komt een scholings- en ontwikkelingsplan tot stand.

Zijn hier echt geen kosten aan verbonden?
Voor deelnemers zijn hier geen kosten aan verbonden als het traject geheel wordt doorlopen. Wanneer iemand het traject niet af maakt, worden de kosten die al gemaakt zijn in rekening gebracht. De loopbaancoach ontvangt namelijk geen subsidie als het traject niet is afgerond.

Is de inschrijving vrijblijvend?
Zolang jij voor 30 november via de mail doorgeeft dat je van de inschrijving afziet, zit je nergens aan vast. Het is tot die tijd namelijk een voorinschrijving, 1 december zal de subsidie pas worden aangevraagd. 

Wanneer kan ik dit aanvragen?
Je kan je nu inschrijven voor 1 van de trajecten via deze pagina, het is nog wel een voorinschrijving. De Loopbaancoach vraagt 1 december voor jou de subsidie aan en houd je op de hoogte van de voortgang.

Scholing:

Welke scholing valt onder de regeling?
Opleiders hebben in oktober de kans om een aanvraag in te dienen voor verschillende trajecten. De overheid zal al deze aanvragen bekijken en verwerken. Wanneer opleiders goedkeuring ontvangen kunnen ze deze trajecten gratis aanbieden. Naar verwachting zal dit rond november/december beschikbaar zijn. Het aanbod is dus pas vanaf dan bekend. 

Wat voor scholingstrajecten zullen dit zijn?
De overheid wil een breed aanbod kunnen presenteren van opleidingen in verschillende richtingen en op verschillende niveaus. Er zal op Springest duidelijk worden vermeld welke trajecten onder de regeling vallen wanneer deze informatie beschikbaar is. 

In totaal wil het kabinet tussen de 50.000 en 80.000 scholingstrajecten subsidiëren. Er is hier ongeveer 36 miljoen voor beschikbaar. 

Wat moet ik doen om deze scholingstrajecten aan te vragen?
De trajecten zullen gratis op onze site worden aangeboden. Je kan je hier dan gewoon voor inschrijven. De opleider handelt de administratie en kosten af. Een cursist/deelnemer mag meerdere trajecten volgen.

Heb je nog vragen? 
Laat je vraag achter op onze klantenservice pagina en wij zorgen ervoor dat een Springest Adviseur zo snel mogelijk contact met je opneemt! Je kan ook mailen naar adviseur@springest.nl 

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Nog vragen? Stel ze aan de klantenservice (bovenaan de pagina). Sorry, je feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.