Het levenlanglerenkrediet (LLLK)

Je hebt helaas geen recht meer op studiefinanciering als je 30 jaar of ouder bent en nog een opleiding wilt volgen. Voor deze groep mensen is het levenlanglerenkrediet in het leven geroepen. Iedereen tot 56 jaar kan nu bij de overheid tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor een studie. 

Maak je gebruik van het levenlanglerenkrediet? Dan mag je de gemaakte studiekosten nog steeds aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst stelt dat het levenlanglerenkrediet geen vergoeding is voor de gemaakte studiekosten, aangezien het om een lening gaat. Dubbel voordeel dus!

Hoeveel kan ik lenen?
Je kunt een bedrag lenen tot maximaal de hoogte van het te betalen collegegeld. Voor studiejaar 2020-2021 geldt een maximum van € 10.715,- per jaar voor hbo en wo, en €6.010,- per jaar voor mbo. Je kunt niet lenen voor literatuurkosten. Als er literatuur is inbegrepen bij het collegegeld, dan wordt dit in mindering gebracht op het te lenen bedrag.

Wanneer moet ik de lening terugbetalen?
De terugbetaling start per 1 januari van het jaar nadat de opleiding is afgerond of beëindigd. Je hebt 15 jaar de tijd om de lening (inclusief rente) af te lossen. De rente wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Ook wordt er rekening gehouden met het inkomen van jou en een eventuele partner. Je maandbedrag kan hierdoor lager worden, maar niet hoger. 

Voor welke opleidingen kan ik de lening gebruiken?
Het levenlanglerenkrediet is te gebruiken voor door de overheid erkende voltijd-, deeltijd- of duale opleidingen aan een hbo-instelling of universiteit. Ook kan je hem gebruiken wanneer je een voltijdse bol-opleiding aan het mbo volgt. Als jij twijfelt of de opleiding van jouw keuze hieronder valt, neem dan even contact op met een van onze leeradviseurs of bekijk de opleidingen via deze link. 

Hoe vraag ik het levenlanglerenkrediet aan?
Om het levenlanglerenkrediet aan te vragen log je in op Mijn DUO. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. 


De belangrijkste voorwaarden:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar. 
  • Je hebt op het moment van aanvragen geen recht (meer) op reguliere studiefinanciering. 
  • Je volgt een door de overheid erkende voltijd-, deeltijd- of duale opleidingen aan een hbo-instelling of universiteit. Of je volgt een bol-opleiding aan het mbo.
  • Je collegegeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.


Alle voorwaarden vind je op duo.nl.

Heb je nog meer vragen en wil je een Springest adviseur spreken?
Laat je vraag achter op onze klantenservice pagina en wij zorgen ervoor dat een Springest Adviseur zo snel mogelijk contact met je opneemt! Of mail je vraag direct naar info@springest.nl

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Nog vragen? Stel ze aan de klantenservice (bovenaan de pagina). Sorry, je feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.