Levenlangleren Krediet

Levenlanglerenkrediet:

Wil je een opleiding gaan volgen maar heb je geen recht meer op de reguliere studiefinanciering? Dan hebben wij goed nieuws!
Vanaf het studiejaar 2017-2018 kun je dan tóch onder bepaalde voorwaarden geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen. 

Voorwaarden:

Je moet aan alle volgende voorwaarden voldoen:

 • Je doet een voltijd-,deeltijd- of duale opleiding aan een hbo school of universiteit. Of je doet een voltijdse bol-opleiding aan het mbo. Het moet gaan om een opleiding in Nederland en die erkend is door de Nederlandse overheid. Erkende opleidingen zijn opleidingen die een CREHO (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs) of CREBO (Centraal Register Beroepsopleidingen) registratie hebben. 
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit. Of je bent een niet-Nederlander met verblijfsvergunning type II, III, IV of V. Heb je een andere verblijfsvergunning? Vul dan het nationaliteitenschema in om te zien of je het krediet kunt krijgen.
  Wanneer je uit een EU/EER-land of Zwitserland komt, kom je ook in aanmerking.
 • Je hebt geen recht meer op de reguliere studiefinanciering.
 • Je bent 30 jaar of ouder. 
 • Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je het krediet alleen in een van de volgende 2 situates krijgen:
 • Je hebt een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master en gaat nu een 2e opleiding doen aan een hbo of universiteit.
 • Je gaat een deeltijdopleiding doen aan een hbo of universiteit.
 • Op het moment dat het krediet ingaat, ben je jonger dan 55 jaar.
 • Je collegegeld of lesgeld wordt niet volledig vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld je werkgever of ouders. Wanneer het collegegeld of lesgeld wél gedeeltelijk betaald wordt dan kun je voor het resterende deel een levenlanglerenkrediet aanvragen. 

De regeling gaat in op 1 augustus 2017 voor het mbo, en op 1 september 2017 voor hbo en universiteit. Aanvragen kan nu dus al! 

Wat moet je hiervoor doen?

 1. Log in op Mijn Duo om het levenlanglerenkrediet aan te vragen. Om in te loggen heb je een DigiD met sms-controle nodig.
 2. Vraag het krediet aan voordat de opleiding start. Anders heb je de kans om geld mis te lopen. Je krijgt namelijk geen krediet over de al verstreken maanden. 

  Inloggen Mijn DUO

Lukt het inloggen in Mijn Duo niet? Gebruik dan het onderstaande formulier:

Let op! De verwerkingstijd van een formulier is langer dan van een digitale aanvraag.

Hoelang kun je lenen?

Je kunt krediet krijgen voor de duur van de opleiding. Voor de meeste opleidingen is dit 4 jaar. Doe je een deeltijdopleiding aan een hbo of universiteit, dan kun je 1 jaar extra financiering krijgen. 

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt per jaar het bedrag lenen dat je aan collegegeld of lesgeld moet betalen. Hiervoor geldt wel een maximum van €10,030,20 per jaar voor hbo en universiteit, en €5.685,- voor mbo. Bij een bedrag hoger dan €2006,- (hbo en universiteit) of €1137,- (mbo) moet je een verklaring van de onderwijsinstelling meesturen. Je kunt hiervoor het formulier Verklaring collegegeld/cursusgeld gebruiken.

Wanneer wordt het uitbetaald?

Het levenlanglerenkrediet wordt aan het eind van elke maand uitbetaald. Je ontvangt maandelijks 1/12e deel van het collegegeld of lesgeld dat je moet betalen.

Doe je een opleiding aan de Open universiteit?
Dan wordt het aantal maandelijkse termijnen bepaald door het aantal studiepunten (ECTS) per onderwijsinstelling gedeeld door 5. Volg je bijvoorbeeld een onderwijseenheid van 15 ECTS, dan
ontvang je het levenlanglerenkrediet in 3 maandelijkse termijnen. 

Wanneer, hoelang en hoeveel moet je het terugbetalen?

Als je recht op het levenlanglerenkrediet stopt, begin je in het daaropvolgende jaar met terugbetalen. Wanneer de aflossing precies start, hangt af van de uitschrijfdatum bij je opleiding.

Wordt je uitgeschreven in de periode januari tot en met augustus? 
Dan start de aflossing per 1 januari in het daaropvolgende jaar. Word je later in het jaar uitgeschreven, dan begint de aflossing 4 maanden na de uitschrijving. Je hebt in totaal 15 jaar om je lening af te lossen, inclusief de rente. De rente staat telkens voor 5 jaar vast. Hoeveel je precies per maand moet terugbetalen, is afhankelijk van je (gezamelijk) verzamelinkomen.
Een deel van dat inkomen telt niet mee bij de berekening. Dit is het vrijgestelde bedrag. Van het inkomen dat overblijft, moet je jaarlijks 12% aflossen op je schuld. Dit gebeurt in 12 maandelijkse termijnen. Na 15 jaar wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. 

Heb je geen kinderen?
Dan telt €16.597,- van je inkomen niet mee. Voor gezinnen en alleenstaande ouders is dit €23.710,-

Wat doe je als je al een studieschuld bij DUO hebt?
Het levenlanglerenkrediet wordt hier niet bij opgeteld omdat de terugbetalingsregels anders zijn. Dit betekent niet dat je 2 maandbedragen moet terugbetalen. Ze berekenen eerst voor beide schulden je eigen draagkracht apart. Vervolgens gebruiken ze de hoogste draagkracht om je maandbedrag te bepalen. Dat maandbedrag wordt dan gebruikt voor beide schulden.

Hoe vind ik een goede opleiding?

Op Springest.nl hebben we een pagina gemaakt die jou helpt bij het zoeken naar een geschikte opleiding. Zoek via de categorieën op de pagina naar een opleiding in jouw favoriete onderwerp. Als je niet zeker weet onder welke categorie jouw opleiding valt, kun je via de zoekbalk ook makkelijk en snel zoeken.

Kijk dus gauw op deze pagina, en vind de beste opleiding voor jou!

Nog andere vragen over het Levenlanglerenkrediet? Neem dan contact op met een van onze leeradviseurs, zij helpen je bij het zoeken naar de voor jou beste opleiding. Bel ons op 085 4048209 of email naar  info@springest.nl.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Nog vragen? Stel ze aan de klantenservice (bovenaan de pagina). Sorry, je feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.